החולה במחלת סוכרת זקוק לדיאטה שיש בה כמות מבוקרת של פחמימות, חלבון, שומן וקלוריות, כמות שתקבע ע"י הרופא בק"ח.
לחישוב הדיאטה המבוקרת נוהגים להשתמש בשיטת החלופות. בשיטה זו קל לחשב דיאטה אישית ומגוונת. אפשר להשתמש בה גם כדיאטה להרזיה.
מחלקים את כל פריטי התפריט לשלוש קבוצות:
1. מזונות שאסור לאכול כלל. הם מכילים סוכר.
2. מזונות שמותר לאכול ללא הגבלה. הם מכילים מעט מאוד פחמימות, שומן וחלבון.
3. מזונות שמותר לאכול בכמות קצובה. מהם מחשבים את תפריט היומי.
1. מה אסור לאכול ?
1. סוכר וכל מזון שמכיל סוכר או הוכן בסוכר.
2. פחמימות פשוטות ומוצרים שעשויים מפחמימות פשוטות.
3. מזון שומני ומטוגן.
נפרט:
1. סוכר לבן, סוכר חום, סוכר וניל, ריבות, דבש, ממרח שוקולד, ממתקים , חלבה
2. עוגות, עוגיות, ופלים וטורטים.
3. מזון שומני ומטוגן בשמן: מוצרי חלב עתירי שומן, חלבון מין החי עתיר שמן וכל מוצר מטוגן בשמן.
4. חלות מתוקות, טוסטים מחנות.
5. משקאות: קולה, מיצים ממותקים, מיץ הדר, קריסטל, שוופס וכו', שוקו בבקבוקים, קפה ותה עם סוכר, מילקשייק. אבקות להכנה מהירה של מיץ או מרק. יין מתוק, ליקר, בירה שחורה, בירה לבנה.
6. פירות בסוכר, גומי-לעיסה.
7. דברי חלב שמכילים פרי וכל סוגי הגלידה.
8. בטטות, תמרים, תאנים, צימוקים, קליפות הדר מסוכרות, פירות מסוכרים.
9. פצפוצי אורז, פופקורן מתוק, קטשופ.
2. מזונות שמותר לאכול ללא הגבלה
מזון עשיר בתאית ומזון לא מעובד. דרך אגב מזון כזה מומלץ לכולם ולא רק לחולי וסוכרת.
ירקות: כל סוגי כרוב והחסה, כרובית, ברוקולי, טרד, קולרבי, סלרי, אספרגוס, צנון, צנונית, כל סוגי הפלפל, בצל, שום, קישואים, דלעת, שעועית ירוקה וצהובה, עגבניות, מלפפונים, חצילים, אספרגוס, פטריות.
– מותר לאכול ירקות טריים או מבושלים במים או מאודים. מותר כמובן להכין גם ירקות קפואים.
משקאות: תה, קפה ללא סוכר, סודה, משקאות דיאטטיים.
מיצי ירקות: עגבניות, גזר, חסה, סלק.
מרקים: מרק ירקות, מרק בשר ועוף צח.
חזרת תוצרת בית, סחוג, חרדל, כל התבלינים היבשים, קינמון.
להמתיק מותר עם כל סוג של סכרין.
3. מזונות שמותר לאכול בכמות קצובה בלבד – מהם מחשבים את תפריט היומי.
הפריטים שקולים בערכם התזונתי ולכן מותר להמירם זה בזה. אין להמיר פריט מרשימה אחת לפריט מרשימה אחרת.
אדם חולה סוכרת חייב לחשב את הערך התזונתי והקלורי של המזונות שמותר לו לצרוך במשך היום. לצורך זה קיימות טבלאות מפורטות ומדויקות (פנה לדיאטנית בקופת חולים). האדם "מרכיב" לו תפריט מכמויות קצובות בלבד של מזונות אלה. אין לחרוג מהכמות המותרת.
3.1 חלב וחלופות חלב. כל מנה בקבוצה זו מכילה בקירוב: 6 גרם חלבון, 5 גרם שומן, 8 גרם פחמימות, 100 קלוריות.
כוס חלב דל שומן, כוס לבן, כוס אשל, כוס רוויון, כוס יוגורט.
3.2 פירות וחלופות פירות. קבוצה זו גם מכילה ירקות עתירי סוכר. כל מנה מכילה בקירוב: 10 גרם פחמימות, 40 קלוריות.
שם | כמות (גרם) | שם | כמות (גרם) |
אגסים | 85 (אגס בינוני אחד) | משמש טרי | 90 (4 משמשים קטנים) |
אבטיח | 350 | ענבים | 75 |
אשכולית | 185 (חצי אשכולית) | קלמנטינות | 135 (שתי קלמנטינות) |
אפרסקים | 100 (אפרסק בינוני אחד) | שזיפים טריים | 110 ( 3 – 4 שזיפים) |
בננות | 85 (בננה בינונית אחת) | שזיפים יבשים | 40 (3 שזיפים) |
גויאבות | 100 | תות-שדה | 150 |
גזר חי מגורר | 160 (שתי כוסת וחצי) | תירס | 130 (קלח תירס בינוני מבושל) |
גזר מבושל ללא סוכר | 200 (כוס וחצי) | תפוזים | 165 (תפוז קטן אחד) |
מלון | 350 (בלי גרעינים) | תפוחי – עץ | 105 (תפוח בינוני אחד) |
משמש יבש | 15 | רסק תפוחים ללא סוכר | 100 (חצי כוס) |
3.3 לחם וחלופי לחם. קבוצה זו כוללת את כל המזונות העמילניים, כגון דברי מאפה, תפוחי אדמה ודייסות. כל מנה מכילה כ – 14 גרם פחמימות, וכ – 65 קלוריות.
שם | כמות (גרם) | שם | כמות (גרם) |
אורז לא מבושל | 20 ( 2 כפות ) | סולת | 18 (שתי כפיות מחוקות) |
אורז מבושל | חצי כוס | פיתה | רבע פיתה |
אטריות ספגטי או פתיתים מבושלים | 50 (חצי כוס),4 /3 כוס ספגטי\מקרוני מבושלים | צנימים (טוסט) | 20 (צנים אחד) |
אפונה | כוס אפונה מבושלת | שיבולת שועל (קוואקר) | 20 (3 כפות מחוקות) |
כוסמת | כוס כוסמת מבושלת | שעועית | חצי כוס לבנה מבושלת |
לחם | 50 (פרוסת לחם בינונית) | תפוחי אדמה | 75 (יחידה קטנה) |
מצות | 20 (חצי מצה) | מחית תפוח אדמה | 100 (חצי כוס) |
3.4 מזונות חלבוניים. קבוצה זו כוללת בשר, עוף, דגים, ביצים וגבינות.
כל מנה מכילה 6 גרם חלבון, 5 גרם שומן, כ – 75 קלוריות.
שם | כמות (גרם) | שם | כמות (גרם) |
בשר בקר מבושל | 20 | גבינה צהובה | 27 (פרוסה) |
בשר בקר חי | 25 | דג פילה | 35 (בתוספת כפית שמן) |
כבד בקר מטוגן | 20 | קרפיון מבושל | 30 |
כבד בקר חי | 25 | דג בקלה | 45 (בתוספת כפית שמן) |
עוף מבושל או צלוי | 25 | טונה משומרת ללא שמן | 25 |
הודו צלוי או מעושן | 21 (פרוסה דקה) | סרדינים משומרים | 30 |
גבינה לבנה שמנה | 40 | דג מלוח | 40 |
גבינת צאן | 52 | ביצה אחד | 50 |
צפתית או ברינזה | 52 |
הערות:
1. מנה מקובלת של בשר צלוי או מבושל = 3 פריטים מקבוצה זו.
2. רבע עוף קטן = 3 פריטים מרשימה זו.
3.5 שמני מאכל. קבוצה זו כוללת שמן, מרגרינה, חמאה ומזונות עתירי שומן. כל מנה מכילה כ – 5 גרם שומן, כ – 45 קלוריות.
כפית שמן, כפית מרגרינה או שתי כפיות מרגרינה חצי שמנה, כפית חמאה, כפית מיונית,
כף טחינה מוכנה, כף אבוקדו, 6 גרם בוטנים (6 בוטנים), 7 גרם שקדים (6-7 שקדים)
תפריט לדוגמה
כדוגמה לחישוב תפריט לחולי סוכרת לפי שיטת החלופות להלן תפריט המכיל :
כ- 180 גרם פחמימות, כ –80 גרם חלבון, כ – 70 גרם שומן, כ – 1800 קלוריות ליום לרבות ירקות.
התפריט יכיל במשך היום:
א. כוס חלב ושתי כוסות לבן – 3 תחליפים מקבוצת החלב.
ב. 4 מנות פרי מרשימת הפירות – תפוח, חצי אשכולית, בננה ומנת אבטיח.
ג. לחם – 5 פריטים מקבוצת תחליפי לחם: 3 פרוסות לחם (150 גרם) ו- 2 תפוחי אדמה קטנים (150 גרם)
ד. מזונות חלבוניים – 5 פרוטים מקבוצת המזונות החלבוניים: 75 גרם בשר (3 מנות), ביצה, גבינה צהובה (27 גרם) פרוסה אחת.
ה. שמן – 6 מנות מקבוצת השומנים: 4 כפיות שמן ו – 4 כפיות מרגרינה.
צורות הכנת המזון: מותר להכין את המזון בדרך הבישול, האידוי, האפייה, הצלייה והטיגון (בטיגון יש להביא בחשבון את כמות השומן המותרת).
מוצרים מיוחדים לחולי סוכרת:
מוצרים מיוחדים לחולי סוכרת מומתקים בדרך כלל בסורביטול. חומר זה שקול לסוכר מבחינת הערך הקלורי. משרוצה לרדת במשקל צריך לקחת בחשבון עובדה זו. מלבד זה כמות גדולה של סורביטול גורמת לשלשול. שוקולד ועוגות לחולי סוכרת מכילים בד"כ גם כמויות נכבדות של שומן רווי. יין חמוץ מכיל מעט מאד סוכר אך כל 100 גרם מכילים 90 קלוריות. גלידות לחולי סוכרת מכילות סורביטול וכמויות נכבדות של קלוריות.
דפי הסבר אלה מהווים חומר עיוני ראשוני בלבד בנושא מחלת הסוכרת ודיאטה לחולי סוכרת. המחבר מפנה את הקורא המתעניין לקבלת מידע מפורט יותר וליישום הדיאטה הלכה למעשה לרופא ו/או דיאטנית בקופת חולים בה הוא שייך.
לחולי מחלת הסוכרת חשוב מעוד לרדת במשקל. השומן מפריע לאינסולין. חולה סוכרת שמצליח לרדת במשקל מציל את עצמו מסיבוכים מסוכנים בעתיד או עוצר את התהליכים ההרסניים שכבר החלו אצלו בגוף.
אדם בריא שמצליח לרדת במשקל מוציא את עצמו מקבוצת סיכון של אפשרות להתפתחות מחלת הסוכרת ומחלות אחרות.
ניתן לרזות בהצלחה באמצעות הרפואה הסינית.
אדם הסובל ממשקל עודף בדרך כלל הינו "עבד" של המערכת העיכול שלו. היא שולטת עליו ולא הוא עליה.
טיפולי הדיקור בגוף תורמים לחיזוק של מערכת העיכול. אדם משתחרר מתלות בקיבה, התיאבון יורד וכל התופעות השליליות (רעב, כאבים, גזים, התנפחות באזור הבטן, ריח רע מהפה, חולשה כרונית וכ"ד) חולפים.
מלבד זאת קיים טיפול באמצעות מיני מחט באפרכסת האוזן. המחט מחוברת לאוזן באמצעות פלסטר בצבע העור. המחט מפחיתה תאבון.
מדבקה נוספת באוזן גורמת לרוגע.
דיאטה זו מאפשרת ירידה במשקל בהדרגה ללא הרעבת הגוף.